Diepgang voor leiders die beide ambiëren: Wijsheid én Impact.

 

Wat gaat er verloren als dit plan heel goed lukt?

Dit is een gekke vraag van dhr. Joost van der Sluijs (gefeliciteerd!). Hij is ongewoon. Normaliter vragen we ons af hoe we een plan kunnen laten slagen. Toch? Of hoe je de impact van je projecten kunt vergroten. Deze vraag doet iets anders.

Deze vraag vraagt naar het verlies van succes. Wat gaat verloren als iets lukt? Daaraan denken we gewoonlijk niet, maar je kunt je voorstellen dat het toch waardevol is om erbij stil te staan.

Verwacht je nu uitleg hoe dat ‘verlies’ uiteindelijk toch bijdraagt aan een ‘groter lukken’? Dat zou ik best kunnen beschrijven. Maar wát maakt dat je liever zoiets leest, dan stilstaat bij iets dat helemaal niet bijdraagt aan resultaat, succes of slagen? En zou dat mechanisme, op de één of andere manier, jouw welzijn beïnvloeden?

(Beeld is van Anook Cléonne)

Laat je niet beperken door succes

De succesparadox verklaart hoe denken éénzijdig wordt door succes en macht. Een té sterke focus op resultaten en uitkomsten, vernauwt het denken tot instrumentaliteit en vergroot de begrijpelijke afweer tegen andersoortig denken. Terwijl effectieve reflectie juist dan zo belangrijk is.

Dit verklaart waarom reflectie lastig is als het ertoe doet. Naarmate je succes hebt, wordt effectieve reflectie lastiger en belangrijker tegelijk. Om betekenisvolle resultaten te bereiken is het belangrijk niet alleen te denken in termen van resultaat en succes, maar daarbij – inderdaad hier even geen of-of, maar én-én – ook andersoortig denken toe te laten. Opdat je inzet tot vervulling leidt. Voldoening, zin.

De vraag van dhr. Joost van der Sluijs herinnert eraan dat het ongemak van andersoortigheid nodig zijn voor groots handelen. En daarom vind ik het een goede vraag.

 

Heb jij ook een goede vraag?

Ik nodig je uit deze te mailen naar tijdvoorbeterevragen@bvtf.nl

Kijk voor meer informatie hier: Campagne Tijd voor betere vragen

deelname is 100% gratis