Diepgang voor leiders die beide ambiëren: Wijsheid én Impact.

 

Waarom willen we liever niet zien wat we eigenlijk wel zien?

Al eerder spraken we over de invloed van wensdenken, zij het minder direct dan deze vraag van dhr. Peter Dams ons doet herinneren. De vraag lijkt wat negatief, terwijl ik deze juist koos om de lading van ‘onwenselijkheid’ eraf te halen.

Vragen naar redenen van onze selectieve waarneming zijn niet gemakkelijk om te stellen. Meestal is het verstandig dat niet te doen. Maar het wordt werkelijk problematisch als we dat nooit doen. Daarom is het een goede vraag.

Wie zal straks vragen hoe het zover heeft kunnen komen dat nu niemand de gevolgen van de lage/negatieve rente erkent? Wat maakt dat we liever claimen goed te reflecteren, in plaats van te onderzoeken wat we daarin kunnen leren?

vrije keuze

Ik doe geen oproep om alles voortdurend aan te gaan. Dat moet je zelf weten. Ik hoop je wel te doen inzien dat deze vraag juist helpt. Weet je waarom je zelf soms wegkijkt? En kun je die keuze echt ‘vrij’ noemen?

Mijn idee is dat dergelijke keuzes prima zijn. Ook vanuit het perspectief van grotere verantwoordelijkheden, maatschappelijk of bedrijfsmatig. Er zijn veel goede redenen om iets niet te zien of bespreekbaar te maken.

Maar ken jij ze? Welke redenen heb je? En wat vind je daarvan? Is dat ok? Zijn die redenen goed genoeg?

En als het gaat over verantwoordelijkheid: Weet jij al je antwoord op de rottigste vraag die je straks gesteld kan worden over jouw keuzes nu?

 

Heb jij ook een goede vraag?

Ik nodig je uit deze te mailen naar tijdvoorbeterevragen@bvtf.nl

Kijk voor meer informatie hier: Campagne Tijd voor betere vragen

deelname is 100% gratis