Diepgang voor leiders die beide ambiëren: Wijsheid én Impact.

 

Waarom weerstand toch aan consultants zelf ligt

Persoonlijk voel ik grote gêne bij kopieergedrag. Het kan me, tot op het onhandige af, belemmeren. Als kind voelde ik een grote remming, een glazen muur bijna, tussen mij en wereld. Dan was me wel duidelijk welk zinnetje ik op dat moment had uit te spreken, maar ik deed het niet. Want het was niet ‘mijn tekst’. Inderdaad, ik zei toen niet zoveel.

Later begreep ik het verschil tussen kopiëren en toepassen. En dat bracht me niet alleen vrijheid, het vergrootte mijn impact.

Zo begrijp ik de stelling van prof. dr. Pieter Medendorp dat succes een cocktail is van ervaring (sensaties), kennis en overtuiging. Deze heb je steeds opnieuw met elkaar te verbinden, waaruit jouw eigen vorm voortkomt. Niet als subjectieve willekeur, nee, als ultieme toepassing. Maar dat vergt een investering.

Leiderschap - niet kopiëren, maar toepassen

Grote wezenlijke kwaliteiten zoals authenticiteit, ‘serieuze gesprekspartner’ of ‘inspirerende persoonlijkheid’ verkrijg je niet aan de hand van recepten of duidelijke lijstjes. Zulke dingen ‘ben’ je, zodra je in jouw vorm de essentie toepast van wat je leert.

Een lezing, een theorie, een idee, een voorbeeld – je kunt het toepassen door de essentie ervan werkelijk tot je door te laten dringen en daarna op jouw manier vorm te geven. Heel letterlijk jouw vorm geven.

Te vaak kopiëren we letterlijk de vorm van iets dat ons veel heeft gebracht, waarvan we meer willen en wat we de wereld ‘gunnen’. Terwijl de leegte van die handeling – hoe mooi de intentie of ambitie ook is – slechts de woorden bederft. Het gaat niet over internaliseren, want dat is het automatiseren van gekopiëerde handelingen. Ik bedoel de hoop dat we zelf het zoeken en vinden van een eigen vorm wel kunnen overslaan. Gehaast kopiëren we de toepassingsvorm. Hongerig happen in de harde, onrijpe vrucht.

Wanneer het echter lukt – wanneer je vertrouwt op het idee dat de investering zal lonen – om jouw vorm van die essentie te vinden, is er geen sprake van leegte. Dan is het doorleefde kennis die zich zonder stress, moeiteloos laat inzetten en met alle vrijheid van de wereld grote impact heeft.

Mijn tijd en energie gaan niet voor niets naar het bureau voor TOEGEPASTE filosofie. Ik kan bijzonder gecharmeerd zijn van mensen die met grote verfijning toepassen wat ze weten. Ze lopen niet te koop met wat ze weten, zijn evenmin erop gericht zichzelf te bewijzen. Ze belichamen hun inzichten, brengen wijsheid en impact bijeen en vertrouwen op de waarde van de ultieme toepassing. Dat soort mensen – denk ik – daarvan hebben we er meer nodig.